מה זה בכלל ייפוי כוח מתמשך? 

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם לקבוע כיצד ועל ידי מי יטופלו ענייניו בעתיד כאשר הוא לא יוכל לטפל בכך בעצמו. אדם בוחר מרצונו בשלב בו הוא מבין ומסוגל לקבל החלטות ולבצען מי יטפל בענייניו וכיצד יראו חייו אם וכאשר מצבו ישתנה לרעה (הידרדרות במצבו).
 
הידרדרות במצבו יכולה לנבוע כתוצאה מתאונה, מחלות זקנה (כגון דמנציה), מוגבלות נפשית ומוגבלות שכלית העלולות לפגוע בכושר השיפוט של האדם.
 
הדרך לעשות זאת הינה על ידי מינוי של מיופה כוח שיהיה מוסמך לפעול בשם אותו אדם בעתיד כאשר לא יוכל עוד לקבל או לבצע החלטות הנוגעות לעינינו בעצמו. הממנה יכול לתת ייפוי כוח מתמשך לכלל ענייניו, האישיים (כולל הרפואיים) והרכושיים או רק לחלקם.
 
על מיופה הכוח לפעול על פי הנחיות הממנה ברגע האמת בו נכנס לתוקפו יפוי הכוח המתמשך (לדוגמא – כשעורך יפוי הכוח מאבד צלילות)
 

ייפוי כוח מתמשך בעניינים אישיים -מתייחס לרווחתו האישית של האדם, לצרכיו היומיומיים, למקום מגוריו, לבריאותו, לענייניו הגופניים, הנפשיים או החברתיים. 

ייפוי כוח מתמשך בענייני רכוש – מתייחס לטיפול בכלל נכסיו, כספיו והתחייבויותיו של האדם.
 
הממנה יכול לקבוע קביעה כללית – כי מיופה הכוח הוא האדם המוסמך לקבל בשמו החלטות עתידיות ולהשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת לגבי תוכן ההחלטות, או שהוא יכול לפרט מהו רצונו לגבי תוכן ההחלטות שיתקבלו בנושאים השונים וזאת באמצעות קביעת "הנחיות מקדימות".
 
דוגמא: הממנה יכול לקבוע בענייניו האישיים הרפואיים את סוג או זהות המטפל המועדפים עליו או לקבוע בענייניו האישיים שמקום מגוריו בעתיד יהיה ביתו וכי המעבר לסידור חוץ ביתי יעשה בנסיבות מסוימות בלבד או לקבוע במסגרת הטיפול בענייניו הרכושיים כי מיופה הכוח ימכור או ישכיר את ביתו בעת נסיבות מסוימות או להנחותו להשקיע את כספיו בדרך מסוימת.
 
היתרונות הרבים לעריכת ייפוי כוח מתמשך:
 

• אתה בעצמך שולט על עתידך – עורך יפוי הכוח המתמשך קובע הנחיות וכללים 
כיצד יראה עתידו האישי והרפואי (לדוגמא ניתן לקבוע כי הרופא 
המשפחתי הקבוע, המטפל בך אישית שנים ומכיר את התיק הרפואי ויודע מה היית רוצה שיקרה איתך אם חלילה תחלה, ימשיך לטפל בך, ניתן לקבוע כי לא תועבר לבית אבות סיעודי אלא תישאר בבית עם עובד זר / השגחה רפואית וכד') בניגוד למצב הקודם בו אין יפוי כוח מתמשך שבו אין לאדם שליטה לא על זהות המינוי של האפוטרופוס ולא על ההחלטות 

– כל הנושאים בהחלטתו הבלעדית של האפוטרופוס שימונה.
 

• אין צורך בבית משפט – ייפוי כוח מתמשך אינו מצריך פניה לבית משפט. יפוי הכוח המתמשך מופקד לאפוטרופוס הכלל ונקבע בו "מנגנון" מתי יכנס לתוקף. פירושו של דבר שמדובר בהליך מהיר יותר ושאינו כרוך במנגנון שיפוטי ו/או בתשלום אגרה  

(בניגוד להליך למינוי אפוטרופוס שמחויב בפניה לבית משפט)
 
• מניעת מחלוקת משפחתית – בייפוי הכוח המתמשך האדם (הממנה) עצמו  קובע מי יהיה מיופה הכוח ומה יהיו סמכויותיו. קביעה זו מונעת מריבות ופרשנויות בקרב בני המשפחה את מי אבא היה מעדיף ? מי בעל כישורים טובים יותר לניהול ? למרבה הצער לעיתים המחלוקת בין בני המשפחה אינה נובעת מ"טובתו" של ההורה אלא מרצון לשלוט בנכסים ומחוסר אימון ביתר האחים. אני אישית יכול להעיד על מקרים רבים בהם נוצר סיכסוך משפחתי והליכים משפטיים בתיק אפוטרופוס בהן בני המשפחה רבים מי ימונה כאפוטרופוס לגוף ולרכוש של ההורה המבוגר. לעיתים בשל המחלוקת ממנה בית משפט אפוטרופוס חיצוני וניטראלי (בד"כ עו"ד).
 
אין אף אדם שירצה לגלות כי מי שאחראי על גופו ורכוש הינו אדם זר שלא הכיר אותו מעולם….
 
• בירוקרטיה וחובת דיווח – ייפוי כוח מתמשך הינו הליך מהיר ונטול בירוקרטיה ואופן הטיפול במממנה אינו מחויב בדיווח לרשויות (אא"כ דרש זאת הממנה) חשוב לדעת כי במידה ומתמנה אפוטרופוס קיימת חובה להגיש דו"ח (פרטה) לאפוטרופוס הכללי מידי תקופה המפרט את היקף הרכוש ההוצאות וההכנסות.
 
למותר לציין כי זו מטלה קשה המצריכה השקעה של זמן רב ולעיתים יש להיעזר, לצורך הדיווח,  ברו"ח.
 לך תדע…… לך תחתום !!! 

.

צרו איתנו קשר

נשמח לעזור בכל נושא ולענות לך על כל שאלה בהקדם:

הרב משה הלוי לוין 3, נתניה

חיוג עכשיו: 050-8284830